Jöjjenek a legjobb weboldalak, ahonnan ötleteket meríthetsz

Inspiráló weboldalak

Abduzeedo

Az Abduzeedo egy brazil tervező, Fabio Sasso, agyszüleménye, és amilyen régóta működik, annyira termékeny is… Az átfogó dizájner-blog a tervezést sokféle szempontból tekinti, vizsgálja, és kreatív együttgondolkodással inspirálja a folyamatos hozzászólásokat, módosításokat. Külön figyelmet érdemel a Hét oldala oszlop, ami a legjobb vizuális tervezéseket mutatja be, és még egy sor más példa is segít jóllakatni a saját projektjeik kivitelezéséhez szükséges erőforrásokra éhes elméket….

Awwwards

Az igazán szép weboldalakat nem is olyan nehéz felismerni, csak jó szem kell hozzá… Akikből ez a fajta ösztönös látásmód hiányzik, és nem biztosak magukban annyira, hogy tuti találat reményében kergessék az oldalakat, nagy segítséget kaphatnak az Awwwards-tól. Meglehetősen nagy hírnévre tettek már szert pontozásos, értékelős módszereikkel a legjobb dizájnok kutatása során. Igazi szakértők működtetik az oldalt. Naponta frissülő ajánlataik szinte kiapadhatatlan forrása kezdő és gyakorlott dizájnerek számára egyaránt. Lehetőséged van arra is, hogy saját oldaladat beküldd értékelésre, sőt, ha arra érdemes, akkor megfelelő elismerést is kaphatsz.

Behance

Ez az oldal kifejezetten komoly kreatívoknak készül, igazi aranybánya a feltörekvő dizájner-nemzedéknek. Igaz, hogy időbe telik a Behance lenyűgöző gyűjteményét végigböngészni, de abban biztos lehetsz, hogy amit it találsz, az valóban a minőséget képviseli. Ennek az oka, az a tény, hogy az igazi, profi kreatívok gyakran tekintik az oldalt komoly portfólióként, eszköznek tekintik az inspirációk begyűjtéséhez, és itt tényleg az első sorból nézheti a legjobbakat…

From Up North

Egy másik jelentős megosztó, aki hozzájárul a “kreatív tömegek” ellátásához, a Form Up North, ami igaziból egy virtuális erőforrása a tervezői inspirációknak. Az oldal tartalma naponta frissül különféle koncepciók mentén, de a webdizájnerek számára a leghasznosabb az a valódi katalógus, amiből tematizált keretek között meríthetnek ihletet. Hozzáértő felhasználók akár bizonyíthatják is rátermettségüket, bátorságukat, és már eleve népszerű oldalakat tervezhetnek újra, és ezzel megadják az összehasonlítás lehetőségét A/B verzión mutatva be a vizuális- és felhasználóbarát tervezés folyamatát.

The Webby Awards

A ‘Webby’ (ez egy díj) egyfelől kétes megtiszteltetés… A díjaknak vannak érdemeik, de nem a népszerűség alapján ítélik oda. Az is igaz azonban, hogy a Webby Awards mostanra dizájnkérdésekben már “ízlés-meghatározóvá” nőtte ki magát az interneten. Amellett, hogy megismerhetünk különböző személyiségeket és technológiákat, a díjazottak oldalán megnézhetünk egy galériát is a legjobb navigációs praktikákról, animációkról, képekről, és ötleteket meríthetünk az interaktivitással kapcsolatban is.

Web Creme

Ha épp csak az ihlet hiányzik, akkor nem nagyon találsz jobban a Web Creme-nél. A honlaptervek egyszerű, mindenféle modorosságot nélkülöző bemutatófelülete hasonlít egy festékbolt színmintáihoz: inspirál az áttekintés lehetősége, ötleteket ad, és teszi mindezt anélkül, hogy irányítani, befolyásolni akarna. Mindegyik kép linkje egyenesen a megjelenített oldalra visz, így a kíváncsi böngésző alaposabban is megnézheti a további megoldásokat, első kézből tapasztalhatja ezeknek a valóban magas színvonalú munkáknak az eredményét.

Webdesign Inspiration

Nomen est omen, mondja a művelt latin, és valóban: az oldal nem kevesebbet nyújt, mint amit a cím is ígér, valódi webdizájn inspirációkat. Egy átfogó katalógusba gyűjtött, különféle szempontok szerint (iparágak, elrendezés, stílus, típus) rendezett oldalak azt teszik lehetővé, hogy az igényes tervező – időpocsékolás nélkül – valóban jó minőségű példákon keresztül inspirálódjon. Az oldal kiemel különböző témákat, könyveket is, tippeket és ajánlatokat is kínál a látogatóknak – ingyenesen.

És a tanulság:

egy dizájner számára a tervezés során mindig jó stratégia “egy óriás vállán állni”, de nem könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb óriást egy meglehetősen fiatal, de annál telítettebb piacon…
A fenti listából merítve a keresgélést, találgatást el is felejthetjük, és ezzel több idő jut a saját ötletek kidolgozására a megfelelő alapokra építve. Hátha egyszer a mi munkánk is példa lehet mások számára….