WordPress-költöztetés új tárhelyre, avagy hogyan viheted át már meglévő WordPress oldaladat egyik tárhelyszolgáltatótól a másikhoz?

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan tudod új tárhelyre költöztetni a WordPress-oldaladat. Akár magáról a wordpress.com-ról, akár bármilyen hivatalos tárhelyszolgáltatótól indulsz, az alábbiakban részletes segítséget adunk a mozgatáshoz, ami igazából nem túl bonyolult feladat, bármennyire is annak tűnik első hallásra…

Alapvetően három lépésből áll maga a költöztetés: fájlok mozgatása, adatbázis mozgatása, újrakonfigurálás (ha szükséges). Most ezeket nézzük sorban:

WordPress-fájlok mozgatása

A költöztetés során nyugodtan használhatod a jól bevált, kedvenc FTP-kliensedet. Ha még nincs ilyen, akkor előbb tájékozódj a lehetőségekről, és aztán válassz, mi a FileZilla-t javasoljuk.. A segédanyagokból megtudhatod azt is, hogyan kell a fájlokat először lementened a helyi gépedre, és aztán hogyan tudod feltölteni az új helyükre. Ha a korábbi szolgáltatódnál cPanel volt az adminfelület, akkor használhatod a File Manager nevű eszközt, aminek segítségével létrehozhatsz egy .zip kiterjesztésű archívot a fájlokról. Aztán átmozgatod az új szolgáltatóhoz, és kicsomagolod. Ezzel jelentős időt takaríthatsz meg, mert egy nagy fájlt lényegesen gyorsabb mozgatni, mint sok kicsit.

WordPress-adatbázis költöztetése

Második lépés az adatbázis költöztetése. Először is exportálnod kell az adatbázist a korábbi tárhelyedről. Ennek módjáról a szolgáltatód fog tudni információkat adni, fordulj hozzájuk bizalommal! Miután az adatokat kimentetted, hozd létre az új adatbázist az új tárhelyen, és importáld bele a tartalmat.

A WordPress újrakonfigurálása az új szerveren

Mostanra már minden fájl és adatbázis átköltöztetve az új helyére. Nincs más dolgod, mint újrakonfigurálni a WordPress-alkalmazást, hogy az új helyéről működjön.

Ehhez meg kell nyitnod a wp-config.php fájlt a WordPress gyökérmappájában, és bele kell írni a következő sorokat:

define('DB_NAME', 'user_wrdp1'); /** MySQL adatbázis neve */
define('DB_USER', 'user_wrdp1'); /** MySQL adatbázis felhasználóneve */
define('DB_PASSWORD', 'jelszo'); /** MySQL adatbázis jelszava */

Természetesen helyettesítened kell a megfelelő értékeket a sajátjaiddal, vagyis az aktuális adatbázist, adatbázisnevet, felhasználónevet és jelszót kell beírnod.

Ha ezzel megvagy, mentsd el a fájlt, és elvileg a WordPress oldaladnak fel kell állnia, és ha minden jól ment, működni fog az új tárhelyén!

WordPress költöztetése a wordpress.com-ról

Azt is meg fogod tudni csinálni, hogy a wordpress.com oldalon készült oldaladat néhány kattintással átvarázsolod egy teljesen egyedülálló (a szó szoros értelmében) WordPress-telepítésként a saját tárhelyedre.  A költöztetéshez először is be kell lépned a WordPress blogodra, ahol az Eszöközök (Tools) menüpontban ki kell választanod az Export lehetőséget. A megjelenő oldalon válaszd a Teljes tartalom (All content) exportálását, majd kattints az Exportfájl letöltése (Download Export File) gombra. Ezzel letöltöd az .xml fájlt a saját számtógépedre.

Wordpress.com tartalom költöztetés

Ez minden, amit tenned kell a wordpress.com oldalon. Most már csak be kell másolnod az információkat, adatokat az egyedi WordPress-installációdba. Ha már fel van telepítve a WordPress, akkor csak be kell lépned a felhasználóneveddel és jelszavaddal, ha még csak most fogod telepíteni, akkor itt találsz ahhoz is segítséget. Belépés után válaszd az Eszközök (Tools) menüt a legördülő oszlopból, és kattints az Importálásra.

WordPress tartalom importálás

Ezen az oldalon látni fogod azokat a lehetőségeket, ahonnan tartalmat importálhatsz. Gördíts le, és válaszd a WordPress-t, mint import típust.

WordPress importáló plugin

Egy felugró ablakban fogod tudni telepíteni a WordPress Importer bővítményt, amint a kék “Telepítés most” (Install Now) gombbal el is kezdhetsz azonnal.

WordPress importer telepítése

Ha a plugin fájljai letöltődtek, válaszd a bővítmény aktiválását, és elindítását jelentő Bekapcsolás és importáló futtatása (Activate Plugin & Run Importer) linket.

WordPress importer aktiválás

Ezzel eljutsz a bővítmény megfelelő lapjára. Kattints a Tallózás (Browse) gombra, és válaszd ki azt az .xml fájlt, amit korábban lementettél a gépedre, azután kattints a fájlfeltöltés, importálás (Upload file and import) gombra. Ha a költöztetésre szánt tartalom túl nagy, akkor elképzelhető, hogy a másolás befejezése előtt ‘timeout’ hibát kapsz. Ebben az esetben az xml fájlt újra fel kell tölteni. A rendszer megtartja azokat a rekordokat, amiket az első kísérletnél sikerült felmásolni, és másodszorra azzal folytatja, ami kimaradt. Ezt ismételheted addig, még végül azt a visszajelzést kapod, hogy a folyamat sikeresen befejeződött.

Wordpress tartalom importálás

Mivel új bejegyzéseket, oldalakat fogsz publikálni, a WordPress tudni akarja majd, hogy ki a szerzője ezeknek. Ezen az oldalon kiválaszthatsz egy, már meglévő szerzőt, vagy létrehozhatsz egy egészen újat is az importált adatoknak. Fontos, hogy vagy egy checkbox, amit be kell jelölnöd abban az esetben, ha szeretnéd, hogy a képek és egyéb csatolmányok is átkerüljenek! Végül kattints a Submit gombra.

WordPress xml importálás

Ennyi, már kész is az a híres költöztetés! Mindent átmozgattál a wordpress.com-ról egy önálló és minden tekintetben egyedülálló WordPress alkalmazásba.

Sikeres importálás

Ha csak a WordPress adatokat akarod mozgatni

Előfordulhat az is, hogy csak a WordPress oldalad tartalmát szeretnéd csak egyik alkalmazásból átpakolni egy másikba (mondjuk két különböző WordPress-telepítésről van szó). Ilyen esetekben a WordPress egy igen egyszerű mechanizmust kínál a bejegyzések, hozzászólások, felhasználók, csatolmányok vagy más információk mozgatására, ami néhány kattintással kivitelezhető. Először is lépj be a meglévő blogod admin-felületére, és válaszd az Eszközök (Tools) menüben az Exportot.

 

Wordpress.com tartalom export

Ezen az oldalon kiválaszthatod, hogy bejegyzéseket, oldalakat, vagy valami más elérhető tartalmat szeretnél átmozgatni, vagy akár a teljes tartalmat is lehet. A példa kedvéért mi a teljes tartalom mozgatását választottuk. Ezután megnyomjuk az Exportfájlok letöltése (Download Export File) gombot, majd lementjük a .xml fájlt a gépünkre. Most mehetsz az új (vagy a másik) WordPress telepítés admin-felületére, itt is az Eszközök (Tools) menüpontot keresd, de ezúttal az Import lehetőséget válaszd. A következő lapon a WordPress-re kattints ahhoz, hogy a másik telepítésből átkerüljön a tartalom erre a WordPress-re.

A következő oldalon ki kell választanod, hogy egy meglévő szerző új írásaként jeleníted-e meg a tartalmat, vagy új felhasználónevet használsz hozzá. Itt is figyelni kell, hogy be legyen jelölve az a bizonyos checkbox (Download and import file attachments), ami biztosítja, hogy a mindenféle csatolmányok, képek is átérjenek az új helyükre.

WordPress xml importálás

 Végül kattints a Submit gombra, ezzel már importáltad is a tartalmat az új WordPress alkalmazásodba! Gratulálunk, kész is vagy az átmozgatással!